Lapin tunturit ovat uniikki ja hieno paikka suunnistaa. Alusta asti meillä on ollut tavoitteena tarjota kaikille omantasoinen ja omannäköinen tapa nauttia suunnistuksesta. Lapland O Weekiltä löytyy rata lähes jokaiseen suunnistuksen nälkään. On lyhyitä ja haastavia ratoja, pitkiä ja helppoja sekä kaikkea tältä väliltä ja ympäriltä. 

Mutta miten valitsen itselleni parhaan ja oikean radan monien vaihtoehtojen joukosta? Tässä muutama vinkki. 

Pituus ensin

Ratojen nimissä käytetään kirjain ja + yhdistelmää, jolla kuvataan radan pituutta sekä taidollista haastetta. A on pisin rata vaihtoehto ja E taas lyhin. Ja A:sta kohti E:tä mennessä aina seuraava kirjain on edellistä lyhyempi. Mitä pidempää siis havittelet, niin sitä lähempänä A-kirjainta tulisi liikkua. 

Taitotaso siihen päälle

Radan perässä on joko + merkki tai on olematta. Ilman plusmerkkiä varutetut radat ovat helpompia kun naapuri, jonka perässä on + merkki. Plusmerkkiset radat pyritään tekemään käytännössä niin vaativiksi, mitä maasto ja kartta antaa myöden. Niissä radoissa ei säästellä ja ne voisivat olla taitotasoltaan arvokisoista. Eli näiltä radoilta on lupa odottaa todella haastavia rinnerasteja, rasteja tiheiköissä, pienipiirteisillä alueilla tai vaikkapa muurahaispesärastia keskellä tyhjää mäntykangasta. Myös radoilla saattaa olla haastavia reitinvalintoja tai muita suunnistustaidollisesti haastavia elementtejä. Ilman plusmerkkiä radoilla pyritään välttämään todella haastavia rastipisteitä ja reitti ja rastit ovat löydettävissä ilman kymmenien vuosien kokemusta lajista. Monesti radat tukeutuvat selkeisiin kohteisiin tunturiluonnossa, kuten ojiin, isoihin mäkiin, polkuihin, soiden reunoihin tai muihin pisteisiin, joiden kautta suunnistaminen on helpompaa. 

Fyysisyys

Ratojen fyysisyys, kuten noususummat ja helppokulkuisuus on myös otettu huomioon. Mitä lähempänä ollaan E-kirjainta eli lyhimpiä ratoja, niin sitä vähemmän radoilla on mahdottoman pitkiä nousuja tai muita fyysisesti haastavia maastonkohtia. Eli mikäli haluaa haastetta isolla rahalla on aakkosten alkupään radat parhaita. Helpommalla mäkien kanssa pääsee taas D-osaston radoilla.

 

LOW-tiimi

 

Ilmoittaudu mukaan Saariselän tuntureille