Lapland O Weekin alkuun Ylläksellä on aikaa pari viikkoa, ja kartat sekä radat ovat loppuviimeistelyä vailla valmiit. Koejuoksujakin on tehty ja maasto on todettu postikorttimaiseksi. Jos et usko, niin täältä voit vilkaista videon 😉

Ylläs on tunnettu jylhistä tuntureistaan sekä kynttiläkuusistaan, mutta se on vain pieni osa uskomatonta erämaaluontoa, jota jylhät mäet kätkevät rinteilleen ja notkoihin. Päiväkohtainen vaihtelu maastoissa on hurjaa ja viikon aikana tulee tutuksi Ylläksen luonnon “monet kasvot”.

 

Ensimmäinen päivä on lappilaisittainkin eriskummalista pienipiirteistä nyppyläkalliota. Kallioiden välissä jalan alla on kangasta ja suota. Näkyvyys on hyvä, pohja suhteellisen mukava juosta, mutta taidollinen puoli on haastavaa. Vielä kun Mettonpahikoksi ristitystä rinteestä on näkymä kansallispuistoon, on elämys todella mielenkiintoinen ja erikoinen. 

 

Toinen päivä syöksytään tunturisoita alamäkeen, leimataan muurahaispesien kyljessä ja nautitaan korpikangasmaaston lumosta. Alaspäin viettävällä rinteellä maisemat vilkkuvat silmissä kuusten takaa ja pehmeä suoluonto tuo erämaafiilistä suunnistukseen. 

 

Kolmas  päivä on saniaisten ja kauniin kuusikkovaltaisen metsän aikaa. Pienet suot rinteessä, saniaiset reunoilla ja kaunista varpua silmänkantamattomiin. Mieli sekä silmä lepää ja samalla suunnistus on todella haastavaa. Tunturijärven ympäristö tarjoaa erämaamaisimman tunteen viikon aikana ja maasto, jossa liikutaan on sellaista, jonne retkeilijätkään eivät eksy edes joka kuukausi. 

 

Toiseksi viimeinen maasto puuraja on nimensä mukainen. Avotunturista “tiputellaan” ensin kynttiläkuusten valtakuntaa, siitä mäntymetsään ja lopulta tunturikoivujen valtaamaan soisempaan maastoon. Luvassa on siis tunturirinteessä läpileikkaus kaikesta. Ylhäällä suunnistettaessa näkymät ovat majesteettiset ja suosittelemme niitä vilkuilemaan enemmänkin. 

 

Viimeisenä päivänä kuorutetaan suunnistuselämys avontunturin ja tunturikoivikon valtaamassa rinteessä, jossa näkökenttä on satoja metrejä. Hieman alempana rinteessä saa hakea rasteja harvassa mäntymetsässä, jossa riesteilee pieniä notkoja sinne sun tänne. Tässäkin maastossa on maisematakuu ja loppusuoraa juostessa voi vain ihastella horisontin kaunista maisemaa. 

 

Lapland O Week tulee olemaan haastava, kaunis ja unohtumaton.

 

Nähdään tuntureilla, 

 

LOW-tiimi